Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. február 10., szerda

Nagy utazás az ELÉG világába - Ráhangolódás 1.



Ma még nem kezdjük el az Utazást, melyről az előző bejegyzésben beszéltem. A héten - ma, holnap és holnapután - még egyfajta ráhangolódást végzünk, készülődünk, ahogyan egy igazi utazás előtt is. Hétfőn aztán megkezdjük valódi utunkat az ELÉG világában. 

"Utazás az elég világába

Végtelen vágyakkal élünk itt a Földön, s közben végesek az anyagi körülményeink, lehetőségeink, készségeink, erőnk. Véges az idő is, amely beláthatóan a rendelkezésünkre áll. Választásainkat ezernyi körülmény, megszorítás, szükségszerűség határolja be. Bármilyen téren akarunk fejlődni, utunkat az elégedetlenség érzése kíséri.
Jól tudjuk, hogy anyagi gyarapodásunknak, lélekszámunk növekedésének határt szabnak a földi erőforrások korlátai. Gyakran látnunk kell, hogy munkánk, találékonyságunk, alkotókészségünk nem mást szolgál, mint a keveseknek hasznot hozó, életünk terét felemésztő gazdasági növekedést. Ha más utat választunk - ha megtehetjük -, és a Föld sebein vagy az emberek gondjain próbálunk segíteni, ha hosszú távú változásokon munkálkodunk - akkor is naponta ezer módon szembesülünk azzal, hogy nem tudunk úgy élni, ahogy szeretnénk.
 Az elégedetlenség "szakirodalma", legalábbis a sikerkönyvek csoportja állítja, hogy elérhető mindenki számára a hatalmas vagyon, a tökéletes egészség, a nyerők kiterjedt kapcsolatrendszere vagy a végtelen spirituális hatóerő. Jó érzékkel úgy sejtjük, hogy a megelégedést nem ezek nyomán érdemes keresnünk. Az MCC (Mennonite Central Committee) is más utat választ. Önkéntesei, munkatársai, diákok segítségével és élményei alapján dolgozta fel az elégedettség témáját. Az összegyűjtött anyag javát egyhónapos elmélkedés-sorozatba rendezte egyének, de még inkább közösségek számára. ... Arra biztat ez a kiadvány: lépjünk be a mindenki számára elég világába négy hétre - és ha tetszik, éljünk aszerint tovább, családunkkal, közösségünkkel."

Megjegyzés: 
Az MCC a mennonita egyház segélyszervezete, világszerte kb. ötven országban van jelen. Munkája a helyi közösségek szükségleteihez igazodik, munkatársai nagyrészt az élelmiszerellátás, oktatás, egészségügy területén dolgoznak, katasztrófák, háborúk áldozatait, menekültjeit látják el, közvetítenek - a mennonita kezdettől erőszakmentes egyház -, munkahelyeket teremtenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése