Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. február 24., szerda

Nagy utazás az ELÉG világába - 8. rész

A mai nappal elindul a második "hét" témája, az ELÉG EGYSZERŰSÉG.


"8. FÉLELEM AZ ELÉGTŐL
"Azt sem tudom, mit teszek, hiszen nem azt teszem, amit szeretnék, hanem amit gyűlölök." (Róm 7,14-25)

Az emberek, akiket a kis mexikói városban meglátogattunk, nagyon szegények voltak, bármilyen mérce szerint. Mégis együtt nevettek, tréfálkoztak és dolgoztak. Összegyűltek a templomban imádkozni, az iskolában beszélgetni és játszani. “Az élet jó itt – gondoltam – pedig nincs is meg sok minden, ami otthon megszokott.” Azután elgondolkoztam: “Mi teszi értelmessé az életemet?” Fiamra és feleségemre gondoltam, a közösségünkre, a háztömbünk előtt minden évben megrendezett virágültetésre, munkahelyi, templomi eseményekre. Nem jutott eszembe sem a házam, sem az autóm, sem a tévém vagy a videóm, semmilyen "tárgy". Folytattam a gondolatmenetet: - "Hiszel benne, hogy a gazdagok és a szegények közötti szakadék sérti Isten akaratát? Hiszel benne, hogy ha sok "dolgot" használsz, azzal a Földnek okozol kárt? Ha a családod és a barátaid jelentik életed értelmét, miért nem adod el az autódat, és költözöl kisebb házba? Nem fogsz szükséget szenvedni, és hited szerint élhetsz." "Eladni az autómat!" Rossz érzéssel gondoltam arra, mennyire kiszolgáltatott az ember a zsúfolt buszokon. "Hogyan is tudnám eladni a házamat? Hogy férnénk el kisebb helyen?" Itt megálltam, lesújtottak saját gondolataim. Hitem és tapasztalataim azt súgták, hogy kevesebb tárggyal is teljes életet élhetnék, de a gyomrom összeszorult a gondolattól, hogy kevesebbel boldoguljunk. Miért olyan ijesztő az elég? Hogyan tudnék kitörni tárgyaim fogságából, hogy hitem szerint élhessek?
Dave Schrock-Shenk"

A 6. napon már szó esett a pénz és kapcsolataink viszonyáról. Akkor arról gondolkodtam, hogy tárgyaim mennyire elszakítanak másoktól, mennyire elveszik az időt kapcsolataimtól. Most azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy vajon a tárgyaim mit jelentenek számomra. Mit képviselnek? Milyen érzelmet jelenítenek meg? Milyen emlék fűződik hozzájuk? A tárgyaim által valójában mi a fontos számomra? A tárgyak? A tárgyak képviselte érzelem, emlék, státusz? A tárgyak jelentette biztonság? Mennyire határoz meg a tárgyak féltéséből adódó aggodalom? Milyen érzés lenne elveszíteni őket? Milyen érzés lenne elajándékozni, esetleg eladni ezeket a tárgyakat? Miért nem teszem meg? Mi tart vissza? Mit takarnak el a tárgyak? Mi elől menekülök közéjük? 
Az elmélkedés-sorozat alábbi kérdések is segíthetnek közelebb jutni a válaszokhoz.

"Mi ad életemnek értelmet?
A "dolgok" segíthetnek a mindennapi életben, kreativitásunk kifejezésében, kapcsolataink megerősítésében. Ugyanakkor elvonhatnak attól, amit igazán akarunk az életünkkel kezdeni.
Ahogy kapcsolatba kerülünk velük, az anyagi dolgok “önálló életre kelhetnek”. Ha ezt megértjük, ez fontos felismerés lehet, ahogy életünk legmélyebb örömét és értelmét keressük.

Mi mindenem van, amire nincs szükség a számomra legjelentősebb tevékenységekhez?
Mit tennék a szabadidőmmel, ha lehetne feleennyit dolgoznom?

A legtöbb észak-amerikainak egyharmadára kellene csökkentenie “ökológiai lábnyomát”, hogy a globális átlagot elérje. E számítás legfőbb elemei a közlekedés, az élelem és a lakásmegoldás (lakbérrel vagy lakásrészlettel, rezsivel). 
Számold ki, mennyit költesz, illetve a családod mennyit költ erre a három dologra évente! Azt is számold ki, mennyi pénzt takarítanál meg, ha ezekre a dolgokra az eredeti költség egyharmadát költenéd csak!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése