Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. február 5., péntek

Innen indulunk

Megszülettünk, felnőttünk és jó esetben megtaláltuk a társunkat, aki mellett egy életre elköteleződtünk. Szükségszerűen felmerül a kérdés: akarunk-e gyermeket, s ha igen, mikor és mennyit?
Számos kérdésre számos válasz lehetséges. Nagyon fontos azonban, hogy mindketten ugyanazt akarjuk.
Emlékszem, én úgy gondoltam, hogy az esküvő után azonnal gyereket szeretnék majd, a férjem azonban még várni akart. Többször átbeszéltük a dolgot, érveinket és ellenérveinket, mire kialakítottuk a közös, kompromisszumos megoldást még jóval az esküvő előtt. A mi álláspontunk szerint az új életnek biztonságos fészekre van szüksége.
Sokat segíthet, ha már az elköteleződés folyamán sikerül a gyermekvállalás kérdésében is megismerni egymás álláspontját és megtalálni a közös megoldást, amit azután időről időre felülvizsgálunk. Ez sok későbbi konfliktusnak elejét veheti.
A kulcsszó beszélgetni, megbeszélni. De hogyan kezdjünk hozzá? A témában vannak nagyon jó könyvek, a jegyesoktatások is megfelelő lehetőséget teremtenek, de már azt megelőzően is nagyszerű lehetőség például a MÉCS napok fiatal pároknak.
Hogy mi befolyásolhatja a felek véleményét a gyermekvállalást illetően? Íme néhány példa, amit érdemes végiggondolni a rózsaszín köd alatt, után.
  • Miért akarunk vagy nem akarunk gyermeket? Ismerjük-e egymás álláspontját és indokait?
  • Tudunk és akarunk-e felelősséget vállalni egy új élet iránt az elkövetkezendő legalább 18 évre, de inkább életünk végéig?
  • Tartós-e eléggé a kapcsolatunk annyira, hogy elbírjon egy stresszel, alváshiánnyal, krónikus fáradtsággal teli 3-6 hónapos időszakot?
  • Tudjuk és akarjuk-e korlátozni igényeinket, például a szabadidőnkre vonatkozóan?
  • Testileg, lelkileg felkészültek, alkalmasak vagyunk-e már a gyermekvállalásra?
  • Rendelkezünk-e megfelelő jövedelemmel, hogy az új jövevény alapszükségleteit fedezni tudjuk?
  • Van-e megfelelő lakhelyünk, ahol méltó módon tudjuk fogadni a kis jövevényt? El tudjuk-e fogadni ilyenként meglévő lakhelyünket akár hosszú távra is?
  • Lesz-e segítségünk az első időszakban?
Minden embernek más a komfortzónája, s ezt bizony egy új jövevény feszegetni fogja. Erre jobb már most felkészülni, legalább lélekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése