Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. február 10., szerda

Nagy utazás az ELÉG világába - Bevezető

Hamvazószerda van, keresztények számára a Húsvétot megelőző böjti időszak kezdete, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való készülődés időszaka. 
A legtöbb ember fejében a böjt fogalma étkezési tilalmakkal, leginkább a húsevésről való lemondással, vagy nem hívők esetében az egészséges táplálkozással, tisztítókúrákkal kötődik össze. A keresztény böjt igazi célja azonban a lélek Istenhez közeledésének segítése. Az étkezési tilalmak ennek csupán egyfajta eszközét jelentik. Az egyházak természetesen bátorítják híveiket másféle lemondásokra is ebben az időszakban. 
Az elkövetkezendő pár hét azonban a nem hívők számára is lehetőséget jelent egyfajta belső megtisztulásra. A tél vége alkalmas időszak a csendes befelé fordulásra, elmélkedésekre, lemondásokra, számvetésre és erőgyűjtésre az előttünk álló évre.
Évekkel ezelőtt találtam rá a BOCS Alapítvány honlapján egy érdekes elmélkedés-sorozatra, melyet a Mennonita Központi Bizottság (MCC - Mennonite Central Committee) készített egyének, közösségek számára az "Elégedettség világa" kampány részeként. A kiadvány arra keresi a választ, miként hozhatjuk egyensúlyba elkötelezettségeinket, terheinket, vágyainkat és szükségleteinket, hogyan lehet társadalmi szinten fenntartható módon élni, tekintettel a jövő nemzedékre és a velünk együtt élő teremtménytársainkra (az emberekre és az élővilágra egyaránt). 
Az elmélkedés-sorozat az egyszerűsítést, a valóban fontos dolgokra figyelést, a fenntarthatóságot, a harmóniát tűzi ki célul. Arra biztat, hogy lépjünk be négy hétre egy olyan világba, mely mindenki számára eleget biztosít. Mert a Föld képes kielégíteni mindenki szükségleteit, de nem képes kielégíteni mindenki vágyait. Talán ezen az úton megtaláljuk elégedetlen, pesszimista világunkban a megelégedettséget. 
Úgy gondoltam, hogy ebben a Húsvétig tartó hat és fél hetes időszakban ezt az elmélkedés-sorozatot hívom segítségül, mintegy böjti eszközként. 
Holnap indulunk! Tartsatok velem!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése