Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. március 22., kedd

Nagy utazás az ELÉG világába - 26. rész



"26. TARTSD MEG AZ ELÉRT SZINTET
“...nem a törvény alá vetve éltek, hanem a kegyelemben.”- Rómaiaknak 6:5-14

Kedves testvéreim az Elég Világából! Jólesik, hogy leírhatom gondolataimat útmutatótokhoz. Nekem túl sok mindenem van. Próbálok alacsonyabb színvonalon élni, változó lelkesedéssel dolgozom ezen. 
Családunk benzinfogyasztása önmagában lehetetlenné teszi, hogy valaha is “megtartók” legyünk. De világosan érzem, hogy Isten küldött erre a hivatásra és ebbe a közösségbe, ahol semmi nem elérhető gyalog vagy biciklivel, tömegközlekedés pedig nem létezik! 
Sokan közülünk jó emberek, de olyan rendszerben élünk, amelyet nem mi teremtettünk vagy választottunk. Az anyagi erőforrások igazságtalan elosztásának rendszerében, hátrányos helyzetű testvéreinkkel ellentétben, mi éppen az előnyöket élvezzük. De együttérzésre is szükségünk van, ahogy változtatni próbálunk a rendszeren, amit nem mi alkottunk, és amiből néha képtelenségnek látszik a szabadulás. Megtartóbb életstílust szeretnék megvalósítani. Fájdalmas lesz, lelkiismeret-furdalással is fog járni, de ha életre szóló változásokat akarok elérni, akkor reménykednem kell, a lehetőséget kell látnom ebben, nem egy újabb nehéz, elviselhetetlen terhet.
Susan Mark Landis"

Egy adott közösségben, rendszerben élve nagyon nehéz változni. Nem csupán a komfortzónánkból való kilépés kényelmetlenségeivel kell megküzdenünk, de számtalan lelki teherrel is. 
Hogyan néznek majd ránk mások? Mit gondolnak rólunk? Milyen társadalmi elvárásoknak, munkahelyi szabályoknak kell megfelelnünk, melyek talán ütköznek az ELÉG-re való törekvéseinkkel. Milyen életkörülmények között élünk, melyek lehetetlenné teszik? 
A magam példájából kiindulva egyetlen apróság: Szeretnék biciklivel járni a munkahelyemre, de messze van és nincs biztonságos bicikliút. Az időtényező azért gond, mert a családi élettől veszek el értékes negyedórákat, a bicikliút hiánya pedig a saját épségemet veszélyezteti. Emellett a munkahelyemen van elvárt viselet, melyben viszont nem lehet, vagy nem praktikus nagyobb távon biciklizni. Tehát bent még átöltözéssel, netán lemosakodással is számolni kell, ami mind hozzáadódik az út időigényéhez. Így közel 50%-kal több időt igényel a napi munkába járás. Mérlegelnem kell tehát és sokszor inkább a tömegközlekedést választom.

"Hogyan tudok az “elégért” küzdeni anélkül, hogy belegabalyodnék az elkeseredésbe, a bűntudatba?
Kedves Susan!
Feleségemmel, Carolynnal együtt, mi is próbáljuk egyszerűsíteni az életünket, mégis túlfogyasztók maradunk. Nem tudom, hogyan lehetne egy megtartó életformára eljutni. Azt tudom, mit kellene tenni, autó helyett buszra szállni, hús helyett babot enni, a házunkat másokkal megosztani. De nincs elég lelkierőm, kreativitásom és indíttatásom, hogy megtegyem mindezt.
Ön is ismeri életformánk néhány negatív következményét. Azt is tudjuk, hogy a szégyen miatt nem fogunk változtatni rajta. Túl sok szegény embert ismerünk a világban, ezért könnyű mondani: mindez túl nehéz, felesleges próbálkozni.
Meglehetősen kellemetlen dolog a mai világban gazdag kereszténynek lenni!
Mégis azt remélem, hogy az evangélium magában hordozza az ígéretet, amely felszabadít gazdagságunkból. Együtt kell dolgoznunk, hogy beteljesedjen ez az ígéret. Az Elég világa valójában olyan emberek keresése, akik velünk alakítják ki a számunkra élhető modellt. Aztán megpróbálunk az “elég” szintjén élni 30 napig, és felfedezzük, hogy érdekes és élhető így az élet. Ön is, mi is konkrét fogódzókat szeretnénk azzal kapcsolatban, hogy mi az “elég”. Ha együtt keressük, meg fogjuk találni ezeket.
Békességgel,
 David Schrock-Shenk

Kapcsolódnak-e ezek a levelek az életemben felmerülő kérdésekhez?

Írj levelet a “Nagy Út” szervezőinek! Meséld el azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesülsz, ha az “elég” szintjén akarsz élni! Írj az álmaidról - ahogy élni szeretnél! Mondd el, mire lenne szükséged, hogy közelebb juss az “elég” szintjéhez! Levélcím: World of Enough, MCC, 21 South 12th Street, Akron, PA 17501."
E-mail címük: mailbox@mcc.org, 
Honlapjuk: http://mcc.org/ 
Facebook: https://www.facebook.com/MennoniteCentralCommittee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése