Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. március 9., szerda

Nagy utazás az ELÉG világába - 18. rész



A hét első két napján a ruházatunk és a vendégszeretetünk körül gondolkodtunk. Ma lépjünk tovább!
 
"18. VÍZHORDÁS
 “Az úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai.” (Zsoltárok 24,1-6)

A háziúr Harit fogadta fel, hogy segítsen a ház körüli munkákban. Hari 11 éves, egyik feladata az, hogy vizet húzzon fel a kútból és vödörben a földszinti vízgyűjtőbe vigye. Innen elektromos motor segítségével pumpálják a tetőnél lévő tartályba. Nepálban a száraz évszak alatt nem lenne víz a házban, ha Hari nem dolgozna. Amikor csak megnyitom a csapot, mindig Hari jut eszembe, hogy milyen keményen dolgozik, s hogy én neki köszönhetően jutok könnyen vízhez. Tudom, hogy nem jár iskolába, így a jövőben nem lesz sok választási lehetősége. Hari boldog - fütyül, dobként ütögeti üres vödrét. Mosolyog, melegen üdvözöl, ha találkozunk. Gyakran jön oda szobám ajtajához, és egy pohár vizet kér. Szereti a nálam folyó szűrt vizet, és sóvárog az után, hogy észrevegyék. Sohasem utasítom vissza a kérését. A víz tartja fenn az életemet. Nélküle testem gyorsan kiszáradna, elhervadna, mint egy fonnyadt rózsa. Szükségem van a vízre, hogy tisztálkodhassam, és ételem elkészítéséhez is. Limonádémhoz, teámhoz is kell. Benne mosom a ruháimat és vele öblítem a vécét. De amikor minden cseppjét Hari pumpálja és cipeli, úgy érzem, kötelességem csak annyit használni, amennyi feltétlenül szükséges. Elvárásaim nem változtak a jó egészséggel és a tisztasággal kapcsolatban, de sokkal kevesebb vizet használok, mint eddig bármikor.
Catherine Mumaw"

Vajon ha tudnám, hogy mennyi munkája van valakinek az alapvető létfenntartásom tényezőinek előállításában, takarékosabban bánnék vele? Megbecsülném a munkáját? Akkor miért nem becsülöm meg az élőlényeket, a környezetet, aminek köszönhetem, hogy tudom védeni magam az időjárás körülményeitől otthonnal, ruházattal; hogy táplálhatom a testemet étellel, itallal? Nem kell hatalmas költségekbe vernem magam, hogy takarékosabban bánjak a Föld erőforrásaival. Nem kell napkollektorban, vagy szélgépben gondolkodnom. Elég ha nem folyatom a vizet fogmosás közben, ha nem hagyom készenléti üzemmódban a háztartási gépeimet, ha csak a szükséges mértékben használom a számítógépet, csak ott égetem a villanyt, ahol huzamosabb ideig tartózkodom, csak annyi élelmiszert vásárolok, amennyit valóban el fogok fogyasztani. Apró trükkök, de ha sokan betartjuk, már látványosabb a változás.

"Mennyi vizet használnék naponta, ha nekem kellene pumpálnom és cipelnem?
 Észak-Amerika “Harija” az elektromosság. Az elektromosság pumpálja a vizünket, hűti és főzi az ételeinket, világítja meg házainkat. Míg az elektromos áram viszonylag olcsó, a Föld nagy árat fizet az energiáért, amit elhasználunk.
 Észak-Amerikában a legtöbb ember olyan elektromos áramot használ, amelyet fosszilis tüzelőanyagok - szén, olaj, gáz - égetésével állítanak elő. E tüzelőanyagok előkészítése is szennyező, égetéskor pedig szén-dioxidot bocsátanak ki. Egy átlagos kanadai évi elektromos energiájának előállításakor felszabaduló szén-dioxid elnyeléséhez 2,34 hektár erdő szükséges. Egy átlagos amerikai elektromosenergia-fogyasztásához valamivel több.
 Hogyan termelődik az áram, amit otthon használok?

Fürdőszobádba szerelj víztakarékos zuhanyrózsát! Állandóan melegítő vízbojleredet cseréld ki olyanra, ami csak szükség esetén működik, vagy napenergiát használ! Kutasd fel a legjobb módszert házad energiaellátására!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése