Kiemelt bejegyzés

Anya-lét és teremtésvédelem

Szia! Köszöntelek a blogomon. Több témával is foglalkozom majd ezen az oldalon. Az egyik az anya-lét és az oda vezető út, míg a másik a ter...

2016. november 19., szombat

Irén álma ...

„Valamikor vadlúd voltam, / vadludakkal vándoroltam.
Nagy tavakért lelkesültem, / tengeren is átrepültem.
Őszi fényben és homályban / fel-feltámad régi vágyam:
társaimmal útrakelni, / fényt és felhőt úszva szelni. …”
Áprily Lajos: Vadlúd voltam

November. Emlékezem. Ilyenkor velem vannak mind, kik egykor kedvesek voltak nekem. Az emlékek kútjából évről évre több arc bukkan fel, ahogy az életből eltávoznak. Legtöbben váratlanul. Ahogy most Ő is.


Irén. Maga az élet, maga a játék. A színjáték. Az egyik legnemesebb gyógyító játék-mester. A Meglepetés Színház megálmodója és létre hívója.


Pártfogó felügyelőként az emberi lélek kútját kutatta, pszicho- és bibliodráma vezetőként gyógyította. Vezetett, tanított, de közben maga is úgy tudott játszani, ahogy kevesen. 








A Meglepetés Színház számos fényképevideofelvétele és játszótársainak szíve őrzi mosolyát vagy haragját, mikor hogyan kívánta a szerep, mikor hogyan súgta a Lélek. A Lélek, mely most magával vitte Őt is, mint egyet az Övéi közül. Ő már színről színre láthat mindent, mit megjeleníteni próbált társulatával az ihletett pillanatokban.




Pénteken összegyűltünk, hogy emlékezzünk és búcsút vegyünk Tőle a magunk színházas módján. Ahogyan Tőle tanultuk. Ott, ahová oly sok próba és drámafoglalkozás kötött minket. A „medvébe”. Jöttünk, ahogy voltunk és hoztuk magunkkal apró cserepeinket, melyből az est végére egy csodás mozaikkép állt össze. Minden darabka megannyi emlék, a szeretet fátyolán át talán kissé megszépítve, de az emberi esendőségből mit sem tagadva. Sírunk is, nevettünk is. „Irén, aki mindig valamit keres, de a lényeget a szívében őrzi” énekeltük a találó sorokat és könnyeinken át is mosolyogtunk. „Köszönjük, hogy ránk találtál. Köszönjük, hogy rád találtunk.” 






Meggyújtottuk az emlékezés gyertyáit, felolvastuk a Hozzá, vagy Róla írt sorainkat és anekdotáztunk. Nyári edzőtáborokról, fellépésekről, vendégszereplésekről, workshopokról és ki tudja még mi mindenről. 




Végül játék nélkül bár, de egy-egy korábbi játék által megérintve ültünk/álltunk/feküdtünk le a szoba egy-egy pontján, és osztottuk meg egymással élményeinket Irénről, foglalkozásairól, ahogyan az ahhoz a ponthoz kötődött, ahogyan az a hely előhívta belőlünk.


Tort ültünk, ahogy a régiek. S ahogy hullott a könny a szemünkből, úgy hullott a mázsás súly a lelkünkről. Felszabadultunk a gyász terhe alól és magunkhoz öleltük a test börtönéből szabadult lelket, hogy most már mindig velünk maradjon.



Kiútként éjből a fényre, / pokolból a magas égre
adtál nekem egy teret, / s benne számos szerepet.
Dávid élte volt a téma. / Hónapokig minden néma,
majd hirtelen nyílt az ég, / s lenyúlt hozzám égi kéz.
Később kaptam új teret: / jött a színpad, hol lehet
szárnyaló a képzelet, / s rögtönzött a jelenet.
Köszönöm az életet,/ amint Általad lehetett
újra fényes, ragyogó. / Kísérjen most áldó szó!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése